Magról kelt meggyfa, ami ringló lett

Nálunk szinte minden növénynek története van. Így van ez a ringlófáinkkal is. 2002-ben mikor kiköltöztünk, kaptuk 3 magról kelt meggyfa csemetét. Elültettük és vártunk. A fák nőttek, egyre inkább nem hasonlított a levele a meggyére. A 6. évben úgy döntöttem díszfákat nem tartunk, mert kellene a hely a termő gyümölcsfáknak. Férjem kérte adjunk még neki egy évet, hátha. Valószínű megijedtek a fák, mert következő évben csordultig voltak gyümölccsel. De nem meggyel, hanem sárga ringlóval. Annyi termett, hogy az egész család ezt ette, és még a pálinkába is jutott bőven. Azóta minden évben ekkora mennyiségű ringlótermésünk van. Többféleképpen próbáltam feldolgozni. Készítettem belőle lekvárt, szörpöt, csatnit. Magában a ringlólekvár nem annyira nyerő, mert nem színtartó, az íze megmarad. Sárgabarackkal keverve, a színét meg tudjuk őrizni. Mivel a ringló íze annyira nem karakteres, ezért szörpnek elég felejthető. A csatni lett a nyerő. Így elkészült a Csípős ringlómártogatós. Sült húsokhoz, hasáb krumplihoz, zöldségekhez, vagy csak egy sós chiphez isteni.

A csatni mellett került a vegyes pálinkába és amire nagyon büszke vagyok, elkészítettük életünk első borát, persze ringlóból. ( hónap érési ideje van, amint kóstolható írok róla bővebben. 


Ajánlja a cikket ismerősének | Nyomtatható verzió | Cikk tetejére

Bemutatkozás »

Mivel a Nagymamámtól tanultam a befőzést, így Ő a névadónk és logónkban is Ő szerepel. Mióta feleség vagyok, befőzők, elteszek télire. Ez az elfoglaltság jó pár éve a hobbimmá vált. Nagymamám és Anyósom receptjeit használom, de azokat a lekvárokat és zseléket is felvettem a kínálatba, amik a próbafőzés után nagy sikert arattak.
Az oldalon szereplő információk, képek és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak.
Minimum felbontás: 1024 x 768 | Grafika és kivitelezés: Civertan Grafikai Stúdió