vissza | nyomtatás

Köszvénybogyó, azaz a feketeribizli

A népi gyógyászatban főleg a levelét hasznosítják, viszont a feketeribizli hallatán szinte mindenkinek a szörp jut az eszébe, jó férfiaknak gondolom a Kir Royal. A gyümölcs C vitamin tartalma magasabb, mint a citrusféléké, ezért nyersen fogyasztva rendkívül egészséges. Várjuk meg a teljes érést, enyhül a gyógyszerre emlékeztető íz és finom édes lesz. Mint tudjuk, a C vitamin nem nagyon bírja a hőkezelést, viszont magas a gyümölcs pektin tartalma, ezért nem kell órákig főzni, de a számos B vitamin megtalálható a lekvárban is. A bokor közelében erős gyógyszer "illat" van, ami a ribizli feldolgozása során sokat javul. Nagyfiam kedvence a szörp, ezért évek óta ő nyeri meg a ribizli szedését is. Nem hadakozik, mint a többi kerti munkával szemben, szívesen végzi ezt a feladatot. 

Megfőztem az idei első tökből a főzeléket. Kapor még a szomszéd nénié, mert valahogy nekem nem kel ki évről évre, mint máshol, mindig vetnem kell, ami mostanra, kb.10 cm. Érik a kígyóuborka, felállítottuk a hálót neki. Az egyik eper ágyás betöltötte harmadik évét, ezért felszámoltuk, ősszel új ágyásokat telepítünk. A kukorica címeresedik, a paradicsomok tele vannak zöld kis bogyókkal, Teri nénitől kapott "epofás" (ejtsd: egypofás) paradicsom már akkora, mint én, újabb karók után kell néznünk. A paprikán is megjelentek a termések, és a ringló elkezdett sárgulni. "Nagy" erőfeszítések árán elpusztítottuk azt a becsült 30 szem barackot, ki ne nevessenek, de számoltam és 103 szemet sikerült teremnie, ennek egyharmada ment a pálinkába, úgy hogy 60-70 szemet sikerült belakmároznunk. Roland a nagyfiam amennyire nem preferálja a gyümölcsöket, Andris a kicsi bárhol, bármikor (akár a reggeli kakaó után is) és bármennyit képes megenni, bármilyen gyümölcsből. Mindig aggódunk mi lesz másnap, de nem szokott baj lenni, nagyon bírja.

Apukámnál érik az őszibarack, készülök a mézes őszibaracklekvárra, és imádkozom, hogy a napok óta beharangozott felhőszakadás minket elkerüljön. Bár kell az eső, na de ennyi?