vissza | nyomtatás

Sima, kopasz, pelyhes, vagy bolyhos

Szinte minden gyümölcsért (kivéve a déligyümölcsök) rajongok. Az őszibarack áll nálam az első helyen. Ízlés dolga, melyik kinek jön be. Amikor megérkezett Magyarországra a nektarin, örültem, mert utáltam a szőrős barack héját, mire megpucoltam a könyökömön fojt a leve. Gondoltam itt a megoldás. Hát nem. Az íze elmarad és nem kicsit, a zamatos lédús Mariska és Champion baracktól. Ez a két kedvencem. Én a fehérhúsú barackra esküszöm. A sárga húsú őszibarack bár tovább tárolható, de nem annyira lédús, zamatos, és jellegzetes színét karotin tartalmának köszönheti.

Próbálkoztam cukorral elkészíteni a lekvárt, de hiányzott "valami" belőle. Valószínű a sárgabaracklekvár zamatát kerestem. Ezért mézzel főztem be az őszibarackot. Megjött a várt hatás, különleges zamatot adott a baracknak a méz, úgy hogy nem tolakodó a méz íze. Arról nem is beszélve, hogy egészségesebb.