Pejsli (Szalontüdő, tüdő nélkül)

Gyerekkoromban sokszor készített pejslit a Mama. Sokan idegenkednek ettől az ételtől, de nekem az egyik kedvencem. Igaz a tüdőt kihagyom, mert nem hogy nem eszem meg, látni sem jó érzés. Viszont a nyelvet és szívet imádom. Kevés kalóriát tartalmaznak (mert tiszta izom mindkettő). Szoktam főzni csakúgy, kenyér nélkül nagyon finom és laktató.

Hogyan is készül a pejsli zsemlegombóccal:

2 db nyelvet és 2 db szívet vízben megfőzőm (általában kuktában) sóval, borssal és babérlevéllel ízesítem a vizet. Közben egy nagy fej hagymát olajon megdinsztelek, pirospaprikával megszórók. Mikor elkészültek a húsok, a nyelvet megpucolom, a szívből kivágom a nagyobb ereket és vékonyan felcsíkozom  mindkettőt. A dinsztelt hagymára teszem, felöntöm a főzőlé egy részével, attól függ, mennyi "mártást" szeretnénk a végén. Ezután 3 dl tejföllel és 1 evőkanál liszttel behabarom.

Zsemlegombóchoz, személyenként 1 db zsemlét kockára vágok, megpirítom, fél deci tejjel leöntöm, fél tojással, 1 dkg zsírral és annyi liszttel összekeverem, hogy lágy tészta állagú legyen. Ezután sós, forrásban lévő vízben kifőzöm.

 


Ajánlja a cikket ismerősének | Nyomtatható verzió | Cikk tetejére

 
Szóljon hozzá Ön is!

Felhasználónév: (max. 20 karakter)


E-mail cím: (nem jelenik meg az oldalon, max. 100 karakter)


Hozzászólás: (max. 1000 karakter)

Ellenőrző kód: Kérjük írja be a két szám összegét! 28 + 52


Bemutatkozás »

Mivel a Nagymamámtól tanultam a befőzést, így Ő a névadónk és logónkban is Ő szerepel. Mióta feleség vagyok, befőzők, elteszek télire. Ez az elfoglaltság jó pár éve a hobbimmá vált. Nagymamám és Anyósom receptjeit használom, de azokat a lekvárokat és zseléket is felvettem a kínálatba, amik a próbafőzés után nagy sikert arattak.
Az oldalon szereplő információk, képek és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak.
Minimum felbontás: 1024 x 768 | Grafika és kivitelezés: Civertan Grafikai Stúdió