Pejsli (Szalontüdő, tüdő nélkül)Gyerekkoromban sokszor készített pejslit a Mama. Sokan idegenkednek ettől az ételtől, de nekem az egyik kedvencem. Igaz a tüdőt kihagyom, mert nem hogy nem eszem meg, látni sem jó érzés. Viszont a nyelvet és szívet imádom. Kevés kalóriát tartalmaznak (mert tiszta izom mindkettő). Szoktam főzni csakúgy, kenyér nélkül nagyon finom és laktató. Hogyan is készül a pejsli zsemlegombóccal: 2 db nyelvet és 2 db szívet vízben megfőzőm (általában kuktában) sóval, borssal és babérlevéllel ízesítem a vizet. Közben egy nagy fej hagymát olajon megdinsztelek, pirospaprikával megszórók. Mikor elkészültek a húsok, a nyelvet megpucolom, a szívből kivágom a nagyobb ereket és vékonyan felcsíkozom mindkettőt. A dinsztelt hagymára teszem, felöntöm a főzőlé egy részével, attól függ, mennyi "mártást" szeretnénk a végén. Ezután 3 dl tejföllel és 1 evőkanál liszttel behabarom. Zsemlegombóchoz, személyenként 1 db zsemlét kockára vágok, megpirítom, fél deci tejjel leöntöm, fél tojással, 1 dkg zsírral és annyi liszttel összekeverem, hogy lágy tészta állagú legyen. Ezután sós, forrásban lévő vízben kifőzöm.
Ajánlja a cikket ismerősének | Nyomtatható verzió | Cikk tetejére |
Bemutatkozás »
Mivel a Nagymamámtól tanultam a befőzést, így Ő a névadónk és logónkban is Ő szerepel. Mióta feleség vagyok, befőzők, elteszek télire. Ez az elfoglaltság jó pár éve a hobbimmá vált. Nagymamám és Anyósom receptjeit használom, de azokat a lekvárokat és zseléket is felvettem a kínálatba, amik a próbafőzés után nagy sikert arattak. |
Az oldalon szereplő információk, képek és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak.
Minimum felbontás: 1024 x 768 | Grafika és kivitelezés: Civertan Grafikai Stúdió |