Zellerkrémleves a zeller zöldjéből

Hagyományos zellerkrémlevest a zeller gumójából szerintem már sokan kóstoltak. Ez a krémleves a zeller zöldjéből készül, pontosabban csak a zeller leveléből, szár nélkül. Ezt a leves akkor találtuk ki, mikor egy vendégseregnek főztem húslevest, két nagy zellergumót raktam bele. Sajnáltam a zöldjét kidobni, betettem a hűtőbe, majd holnap kitalálok valamit jelszóval. A nagy vendégségben elfogyott az összes zöldség, a hús, még a levestészta is, viszont leve maradt bőven. Ekkor jött az ötlet!

Olajon fokhagymát dinszteltem (mint a fokhagymakrlémleveshez) belecsípkedtem a zeller levelét, sóztam, borsoztam és kislángon együtt dinszteltem őket. Ezután felöntöttem a maradék húslevessel és addig főztem, míg a levelek el nem szakultak. Ekkor botmixerrel elpépesítettem. Tejszínhez adtam egy kevés lisztet és behabartam a levest. Én nem szeretem nagyon sűrűn a krémleveseket, de ízlés dolga. Forrón reszelt sajttal és levesgyönggyel nagyon finom. Mivel a zellerzöldjének nagyon intenzív az íze, ezért egy négytagú családnak egy darab gumó zöldje is elég, de ha több van az sem baj, intenzívebb lesz az íze. Ha nincs maradék húslevesünk, vizzel is felönthetjük és ízesítésre ajánlom zöldségkeverékünket.


Ajánlja a cikket ismerősének | Nyomtatható verzió | Cikk tetejére

Bemutatkozás »

Mivel a Nagymamámtól tanultam a befőzést, így Ő a névadónk és logónkban is Ő szerepel. Mióta feleség vagyok, befőzők, elteszek télire. Ez az elfoglaltság jó pár éve a hobbimmá vált. Nagymamám és Anyósom receptjeit használom, de azokat a lekvárokat és zseléket is felvettem a kínálatba, amik a próbafőzés után nagy sikert arattak.
Az oldalon szereplő információk, képek és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak.
Minimum felbontás: 1024 x 768 | Grafika és kivitelezés: Civertan Grafikai Stúdió